Dif dg sekundární a esencální hypertenze, chromogranin A.

24.06.2015 15:23

Feochromocytom a paragangliom v ordinaci praktického lékaře.

Vysokou senzitivitu a specifitu (víc jak 90%) vykazuje stanovení volných plasmatických nor/metanefrinů. Důležitá je preanalyrtická fáze, konkrétně odběr do
EDTA plasma, metanefriny,vacuette fialové víčko, 9 ml a ihned do ledové tříště a odeslat do laboratoře.

příprava ledové tříště:
Smíchat kousky ledu nebo ledovou tříšť s vodou (poměr 1:1). Po odběru a po ochlazení krve na pokojovou teplotu (4 - 5 minut) do této směsi vložit zkumavku.
Led ve vodě postupně odtává a udržuje konstantně teplotu vzorku těsně nad bodem mrazu. Vzorek krve nesmí být vložen jen do ledu (bez vody),
dochází pak ke zmrznutí a hemolýze!!! Odběr by se měl provést za standartních podmínek, tj. v pozici vleže, po 30 minutách v klidu, z předem zavedené kanyly.

Vliv léků:
5 dní před odběrem krve pacient vynechá léky obsahující acetaminofen v jakékoli formě (např.Tylenol, Paralen, Excedrin a kombinované léky proti nachlazení). Dále se nesmí užívat léky obsahující katecholaminy a jejich deriváty. Jedná se o látky typu α-methyldopa, α- methyl-para-tyrosin, isoproterenol, dobutamin, carbidopa (např.v preparátu SinemetTM) Pokud je to možné, vynechte léky typu Aldomet, Dopegyt, Klonidin, Estulic, cynt. Interferující jsou rovněž některá antidepresiva.
Dieta: 2 dny před odběrem a ráno v den odběru krve pacient vynechá kávu a silný čaj.
Odběr do 2 zkumavek s Li-heparin. (Vacutainer zelený) Ambulantní pacienty je nutno k odběru objednat telefonicky III. interní klinice telefon: 22496 3073, 22496 2945.

Trojnásobek nad horní hranici normy, je považován za velice suspektní. U pacientů v "šedé zoně" se doporučuje provést klonidinový test. Co čert nechtěl, clonidin (Catapres) byl stažen z trhu a současné době se je v Česku nedostupný.
Takže většinou se to řeší bud mimořádným dovozem, nebo SE MŮŽE STANOVIT Chromogranin A
Chromogranin A se vyšetřuje v séru, moči i plasmě při podezření na neuroendorinní zhoubné nádory. Především karcinoidy, neuroblastomy, pankreatické  neuroendokrinní tumory. Lze jej prokázat i u karcinomů prostaty nereagujících na hormonální léčbu.
CgA má svůj význam v diferenciální diagnostice feochromocytomu jako příčiny sekundární hypertenze v odlišení esenciální hypertenze.

Někdy je třeba zjistit, zda náhodně zjištěné nádory nadledvin, (incidentalom) jsou hormonálně aktivní. V publikovaných CT studiích se prevalence incidentalomů pohybuje přibližně mezi 1-6 % u pacientů vyšetřovaných z jiných důvodů než pro podezření na tumor či onemocnění nadledvin




Kontakt

Libosano s.r.o. MUDr Ivan Klener, Libochovice.

Ordinace praklickeho lékaře MUDr Ivana Klenera
Riegrova 69
Libochovice
411 17
www.libosano.cz

mobil 603448770
žádost o léky pošlete SMS, nebo volejte po 10.00 hod
416591334 tel. do ordinace
v případě nemoci a zastupuje MUDr M . Javůrek